Kismis

Assalammualaikum :) heyy pagi ni anis cuba nak kongsi dgn korang tentang kebaikan antara makanan terbaik didunia iaitu Kismis .siapa yg xpernah makan kismis angkat kening ala2 ziana zain gitu .kihkih .ok kita straight to the point .kismis merupakan buah yg kaya dgn antioksidan & berfungsi sbgai agen untk melindungi tubuh badan daripada radikal bebas .

-Nabi Muhammad SAW bersabda: Barangsiapa memakan kismis merah sebanyak 21 biji setiap hari sebelum sarapan pagi, maka dia tidak akan tertimpa penyakit kecuali kematian-

-Imam Ali a.s. bersabda: Kismis dapat menguatkan jantung, menghilangkan penyakit, menghilangkan panas dan memulihkan kesihatan jiwa.riwayat lain dari Abi Jaafar At-thusi disebutkan bahwa kismis dapat menghilangkan lendir dan menyehatkan jiwa-
 
*ha menarik x ?  scroll bawah ni .ada lagi tau .

-Antara fungsi kismis lagi adalah :
Menajam minda. Gula ringkas dalam kismis telah dikenalpasti dapat meningkatkan daya pemikiran otak. Ini kerana otak memerlukan gula ringkas dalam kuantiti yang banyak untuk berfungsi dengan baik dan kismis dapat menyediakan keperluan gula ringkas dalam kuantiti yang banyak dan cepat.Antioksida. Kajian mendapati fenol yang terdapat dalam kismis adalah antara sumber yang membolehkan ia dikategorikan sebagai antioksida. Antioksida melindungi tubuh daripada radikal bebas selain menjaga kesihatan kulit.
Gigi sihat. Jangan membiarkan kemanisan dan rasa melekit kismis menipu anda. Kismis tidak menyebabkan kaviti dan penyakit gusi, bahkan mempromosi gigi yang sihat kerana mengandungi asid oleanolik. Asid ini sangat efektif dalam membunuh bakteria.

wahh bnyk x info yg korang dapat ? alhamdulillah .sekian :)

Post a Comment

Assalamualaikum ^,^ terima kasih sebab singgah kat blog saya dan silalah komen 2-3 patah perkataan :D

I LOVE BLOG QUEEN TYPO