15 Kebaikan Jagung

Assalamualaikum :) petang tadi sedang asyik anis dibuai keenakan bubur jagung , terkeluar mentol lampu dari kepala anis *hahha anis nak update pasal kebaikan jagung la .hihi mungkin ramai yang xtahu lagikan kebaikan jagung kepada tubuh badan kita :)
 
  • Jagung membantu dalam masalah buah pinggang termasuk disfungsi buah pinggang. Ini dengan cara memakan jagung rebus setiap hari .

  • Dedak jagung yang menjaga jantung, apabila dimakan setiap hari ia boleh menurunkan kolesterol dalam badan. Serat larut dalam jagung mengikat kolesterol dalam hempedu dari hati. Ia kemudiannya berlalu dari badan

  • Tepung jagung boleh mencegah ruam lampin.

  • Jagung mencegah Anemia.

  • Jagung mencegah Sembelit kerana sifatnya yang tinggi fiber.

  •   Jagung membantu penyakit Gout - panaskan 2 batang jagung segar dalam 4 cawan air selama 45 minit, kemudian biarkan sejuk. Letakkan dalam peti sejuk. Minum satu cawan tiga kali sehari. Setelah berasa lega/kurang sakit, kurangkan pengambilan anda kepada satu cawan sehari.

  • Jagung kuning kaya dengan lutein karotenoid, fitokimia dengan ciri-ciri antioksidan yang boleh mengurangkan risiko kehilangan penglihatan yang berkaitan dengan umur.

  • Alzheimer- Satu kajian telah menunjukkan bahawa pesakit Alzheimer yang sederhana teruk mempunyai tahap plasma yang lebih rendah lutein dan beta-karotena, berbanding dengan pesakit ringan Alzheimer. Penemuan ini menunjukkan peningkatan pengambilan lutein dan makanan yang kaya beta-karotena untuk melambatkan kadar penurunan kognitif

  • Jagung mempunyai tinggi beta kandungan cryptoxanthin, karotenoid dengan ciri-ciri antioksidan. Satu kajian pemerhatian di Singapura telah menunjukkan bahawa tahap pemakanan beta-cryptoxanthin yang tinggi dikaitkan dengan mengurangkan risiko kanser paru-paru.

  • Meringankan pencernaan
Jagung mengandung serat yang baik untuk meringankan gangguan pencernaan, seperti mencegah sembelit, wasir dan bahkan menurunkan risiko kanker usus besar.

  • Sumber mineral
Biji jagung yang berwarna kuning ternyata mengandung mineral dengan tingkat sangat tinggi. Jagung juga memiliki banyak jenis mineral, seperti magnesium, mangan, besi dan paling penting fosfor. Fosfor sangat penting untuk kesehatan dan pertumbuhan tulang, serta menjaga fungsi ginjal agar tetap normal.

  • Perawatan kulit
Jagung kaya akan antioksidan, yang membantu dalam menjaga kulit menjadi awet muda. Minyak jagung juga merupakan sumber asam linoleat. Sedangkan patinya, berguna untuk mengatasi iritasi kulit dan ruam.
 
  • Mencegah anemia 
Jagung manis kaya akan vitamin B dan asam folat yang mencegah anemia.

  • Mengawal kolesterol
Vitamin C, karotenoid dan bioflavinoid yang terkandung dalam jagung manis menjaga jantung Anda tetap sehat dengan mengendalikan kadar kolesterol dan meningkatkan aliran darah dalam tubuh.

  • Penting bagi ibu hamil
Jagung menyediakan sumber yang kaya akan asam folat. Jagung manis memberikan manfaat kesehatan baik untuk ibu hamil dan bayi. Jagung dapat mencegah kekurangan berat badan pada bayi yang baru lahir dan menurunkan risiko lahir cacat.

4 comments:

  1. Suka juga makan jagung yang dah dicabut dari batangnya. Makan dengan kentang goreng lagilah perghh! :)

    ReplyDelete
  2. @faridzuan hehe betul tu .mkan jagung bkar pun sdap .

    ReplyDelete
  3. sy suka mkn jgung bakar letak sos tomato..mmg terbaik.. bru tau khasiatnya.. good information

    ReplyDelete
    Replies
    1. wow tambah sos tomato ?? mcm menarik je . tq2 :D

      Delete

Assalamualaikum ^,^ terima kasih sebab singgah kat blog saya dan silalah komen 2-3 patah perkataan :D